Fenyőharaszt Kastélyszálló

Fenyőharaszt Kastélyszálló

Többféle stílusú és jellegű Kastélyszállóban jártam már az elmúlt időben. Volt köztük csendes vidéki kúria és hatalmas pihenő-komplexum is. A Fenyőharaszt Kastélyszálló egy újabb színfoltot képvisel a palettán. A lakott településtől távoli, nyugalmas birtok létezéséről sokan még a közeli Hatvanban sem tudnak.

Jókai-regények helyszíne

align=left A főútról egy hosszú, egyenes magánút vezet a romantikus épülethez. Az utat elvileg a környező tanyák nem is használhatnák, de mivel erre jó 8 kilométerrel közelebb van Hatvan városa, így mindenki erre jár. A bejárathoz bekanyarodván úgy éreztem magam, mint egy filmre álmodott Jókai-regény forgatásán. Kis létszámú, de annál lelkesebb csapat munkálkodik azon, hogy az idelátogató vendégek jól érezzék magukat.

Hangulatos szobák

align=left A recepción szakszerű, minden igényt kielégítő felvilágosítást kaptam az épület és a park minden zugáról. A kastélyban 23 fürdőszobás, padlófűtéses, minibárral, telefonnal és televízióval felszerelt szoba található, ezenkívül három apartman lakás áll a családok, vagy baráti társaságok részére. A szobámba lépve valamiféle különös nyugalmat éreztem – itt nem közlekednek autók az ablakom előtt, távol a város tompán morajló zaja, nincs szükség különleges hangszigetelésre a tökéletes, pihentető csend érdekében. Az egyszerű berendezés XIX. századot idéző korhű bútorokból áll, a sarokban hangulatos és igen szép cserépkályha. Télen a fűtést természetesen a már említett padlófűtéssel biztosítják, de különlegesség, hogy a kályhák a vendég kívánságára begyújthatók – akár saját kezűlegs, de a személyzet is segíthet ebben.

Felfedezőút a parkban

align=left A terület két részre osztható. A kastély előtt gondozott kis kert fogadja a látogatót. A gyönyörű, ápolt virágok gondos kertész keze munkáját dicsérik. Mellette apró tavacska található, hangulatos kis úttal. A kis tó mellett kényelmes padok biztosítják, hogy akár órákig gyönyörködjünk a látványban. Teljesen más élményt rejt viszont a kastély mögötti, hatalmas terület. A ligetes erdőt idéző 13 hektáros őspark a gondos ápolás ellenére olyan, mintha a természet lenne az egyedüli alkotó erő. Véletlenszerűségével is gyönyörű. Néhány fát kidőlt állapotában otthagytak, ez még tovább erősíti az érintetlen jelleget. A fák kérgén csodaszép rajzolatú ábrákat fedeztem fel, nagy élvezettel fotózván azokat. A kedvencem egy már rég halott, csonka fa volt, amit nem vágtak ki a kertészek. Kérgén különös mesevilág elevenedik meg. Fotóztam itt őshalat, madárpókot és Pangeát, az őskontinenst is. A park egyik sarkában kis állatfarm található a gyerekek nagy örömére. A kisebb nyuszik kiférnek a kerítés alatti nyílásokon és kedvükre szaladgálnak a területen, de nem szöknek meg, estére visszatérnek a zárt részre.

Játszótér és kültéri medence

align=left A terület ideális a családosok számára is. Az ízlésesen kialakított játszótér a fák árnyékában kellően védett a napsugárzástól, így az apróságok nyáron, a déli órákban is zavartalanul játszhatnak. A két kültéri medence szeptemberi ottjártamkor még használatban volt, mellette a nyugodt pihenéshez nélkülözhetetlen – és kényelmes – napozóágyak találhatóak. A sportos életmódot kedvelőket szolgálja a tenisz- és focipálya, mindezek természetesen díjtalanul és korlátlanul használhatják a szálloda vendégei.

A hűvösebb napokra…

align=left Persze azoknak sem kell unatkozniuk, akik az őszi-téli időszakban keresik fel a kastélyszállót. A mélyföldszinten pezsgőfürdő, 15 férőhelyes, minden igényt kielégítő szauna, medence, tekepálya, biliárd és rexasztal, valamint asztalitenisz is a vendégek rendelkezésére áll. De lehet szoláriumozni, lovagolni és kerékpár kölcsönzésére is van lehetőség. Aki fáradt tagjait akarja felfrissíteni, az a masszázsok széles skálájából választhat. A relaxáló, frissítő, svéd- vagy thai masszázs mellett olyan különlegességeket is kipróbálhatunk, mint a mézes vagy a lávaköves masszázs.

Mi szem-szájnak ingere

Mint mindig, most is félpanziós rendszerben próbáltam ki a szálloda éttermét. A svédasztalos büféreggeli kellően változatos, mind a tartalmasabb reggelit kedvelők, mind a könnyű étkekért rajongók, és a vegetáriánusok körében egyaránt sikert arat. A szálloda rugalmasságát dicséri, hogy a félpanzióba tartozó egyszeri főétkezés akár délben is felhasználható. Külön félpanziós étlapról választhatunk, a levestől a desszertig mindegyik kategóriában nagy választékból. Tehát itt nem a sok helyen jellemző két-háromféle ételből kell választanunk, hanem kellően változatosan ebédelhetünk-vacsorázhatunk akár egy héten át anélkül, hogy valamely fogást ismételnünk kellene. No persze, ha ízlik… Így voltam én a húslevessel, ami annyira kedvemre való volt, hogy másnap is azzal indítottam. Az ellátás annyira bőséges, hogy a somlói galuskát – amely egyébként hibátlan – már nem is bírtam legyűrni. A borválaszték a helyhez méltónak mondható, bár éreztem, hogy a kitűnő konyha árnyékában ez nem kap akkora hangsúlyt, mint amennyire lehetőség lenne rá. A vacsorához rendelt Egri bikavér viszont kitűnő párja volt a vadpörköltnek.

Csapatépítés a természet ölén

align=left A mostanában divatos csapatépítő tréningekhez keresve sem találhatunk alkalmasabb helyszínt. Az egybenyitható konferenciatermek, a hatalmas teraszok, a háborítatlan környezet úgy teszi lehetővé az akár kicsit nagyobb hanggal járó vidám összejöveteleket, hogy közben senkit nem zavarunk. Bankettek, családi rendezvények kedvelt helyszíne is a Fenyőharaszt Kastélyhotel. Régebben saját lovarda is működött itt, ez sajnos egyelőre nem üzemel, pedig az istálló és lehetőség lenne hozzá. Reméljük, hogy előbb-utóbb a pacik is visszaköltöznek a területre.

Esküvők paradicsomi helyszíne

align=left A kastélyszálló Közép-Magyarország egyik legnépszerűbb esküvői helyszíne. Szinte minden hétvége foglalt valamilyen rendezvény kapcsán. Az itt dolgozók nagy rutinnal tudnak segíteni a komplett lebonyolításban is, érdemes ez ügyben a segítségüket kérni. Két és fél napos ottjártamkor több házasulandó pár is érkezett, hogy megnézze a helyszínt, ahogy láttam, elégedetten is távoztak.

És végül

align=left A Fenyőharaszt Kastélyszálló rendkívül kedvező benyomást tett rám. A nyugodt, barátságos környezet, az udvarias kiszolgálás, a hangulatos szoba és a csodás őspark mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a vendégek az itt töltött idő alatt tökéletesen elfelejtsék a hétköznapokat, és friss élményekkel feltöltődve távozzanak. A sportos életmódot kedvelők ugyanúgy megtalálják a számításaikat, mint a nyugalomra vágyók, a családosok, szerelmesek szintúgy, mint az egyedülállók. Egyszóval bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy kicsit kiszakadni a rohanó világból.

Vinnay Péter